Lotta Määttänen, kuvataiteilija | visual artist, painter

 

 

Info | in English

 

 

Näyttely | AMA galleria 30.8.-23.9.2008

”Kaikista maailman muodoista minä rakastan eniten ympyrää. Se on täydellinen ympyriäisyydessään. Keksin aina jonkun uuden aiheen, jonka verukkeella voin toteuttaa haluani maalata ja piirtää ympyrää yhä uudelleen.”
Taidemaalari Lotta Määttäsen teokset tunnistaa ympyröiden lisäksi näennäisestä naiviudesta, vilpittömän pöllähtäneestä eleganssista, luonnonläheisyydestä ja sanomattoman hahmottamisesta. Tämä näyttely koostuu kyynelehtivistä helmistä, itkevistä kukista, laulavista simpukoista ja 1800-luvun tyyliin pukeutuvista naisista joiden turnyyrin alta leijailevat liehukkeet valtaavat aktiivisella keveydellään suuren osan maalauksen alasta. Keltaisen ja punaisen kauden jälkeen eletään murrettujen sävyjen valtakautta.
Lähtökohdat tarkkaavainen taiteilija löytää maalauksilleen lähtemällä työhuoneesta piirtämään uusiin ympäristöihin. Esimerkiksi Svenska Teaternista käsin teoksiin tuli näyttämöaiheita ja esiintyviä hahmoja kuten juuri kuorensa auki räväyttänyt simpukka, joka näyttää laulavan istuma-asennossa ehkä jotakin viettelevää seireenilaulua. Surullinen mutta kyynelehtimisen kirkastama itkevä helmi viittaa helmen syntymisprosessin tuskaan, kenties vertauskuvana taideteoksen synnyttämiselle.

Virpi Wuori-Valtaoja
Galleria Ama, Helsinki

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta ja Suomen Kulttuurirahasto.

 

Katalogi | Lotta Määttänen | Maalauksia 2002–2004

Katalogi on painettu vuonna 2004 ja se sisältää Marjaana Niskalan kirjoittaman esseen ja 12 teoskuvaa maalauksistani.
Voit ladata katalogista pdf-version tai tilata painetun version postitse (tiedustelut sähköpostitse).

Taidelainaamo | Helsingin taiteilijaseura

Taidelainaamon verkkogalleriassa voit tutustua siellä oleviin maalauksiini. Työt ovat lainattavissa maksamalla 10–200 euron kuukausimaksu, joka määritellään teoksen arvon mukaan. Kun teoksen koko hinta on maksettu, sen omistusoikeus siirtyy haltijalle. Teoksen voi lunastaa itselleen myös maksamalla koko summan kerralla. Asiakkaat voivat olla yksityishenkilöitä, yrityksiä tai yhteisöjä.
Taidelainaamo esittelee Helsingin taiteilijaseuraan kuuluvan yli 600 ammattitaiteilijan teoksia. Valikoimassa on maalauksia, piirrustuksia, grafiikkaa, veistoksia ja valokuvia.

Suomen kuvataiteilijat verkkomatrikkeli

Suomen Taiteilijaseuran ylläpitämästä verkkomatrikkelista löydät myös minun esittelyni. Kaikkiaan matrikkeli esittelee 2300 suomalaista ja Suomessa asuvaa ammattitaiteilijaa. Mukana ovat kaikki kuvataiteen lajit: maalaus, kuvanveisto, taidegrafiikka, valokuvataide, mediataide, videotaide, ympäristötaide, performanssitaide.

Yhteisnäyttely | Intersection - Between Past and Future

Porin taidemuseo, 2006
Suomalainen nykytaide menestyy tänä päivänä erittäin hyvin. Se tunnetaan kansainvälisesti poikkeuksellisen korkeatasoisena ja kiinnostavana. Porin taidemuseo juhlii 25-vuotta täyttävää toimintaansa toteuttamalla Maire Gullichsenin taidekokoelman hengessä katsauksen maamme ajankohtaiseen taiteeseen. Intersection - between past and future / Leikkauspiste - menneen ja tulevan välissä - näyttely muodostuu kolmesta kokonaisuudesta.
Mukana on kaikkiaan kymmenen taiteilijaa: Elina Brotherus, Kyllikki Haavisto, Pertti Kekarainen, Ola Kolehmainen, Lotta Määttänen, Anna Tuori ja Marko Vuokola. Projektihuoneessa Markus Kåhre. Veistospihalla Tommi Grönlund & Petteri Nisunen.
Lisää tietoa näyttelystä museon internet-sivuilta.

Kiitokset

• Sivujen suunnittelu ja toteutus: Laura I. Kansanen-Stavale | laikanet
• Valokuvaajat: Jussi Tiainen ja Erkki Valli-Jaakola
Taiteen keskustoimikunta on tukenut näiden internetsivujen julkaisua apurahalla
• Kari Alatalo, Harri Palomäki & Keijo Tamminen